Daraban, CCIR: Digitalizarea, sabotată de funcționarul public. A văzut în asta cea mai mare amenințare pentru existența sa

La dezbaterea de azi pe tema digitalizării, a luat cuvântul şi Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României: “De unde “drumul cel bun”. Nu suntem pe niciun drum bun. Nu ne dă optimismul afară din casă.” a spus el. 

În completarea celor spuse de antevorbitorii săi, preşedintele CCIR, Mihai Daraban, a ţinut să specifice că nu e cazul să ne imaginăm că România stă bine la capitolul digitalizare. “De unde să fim pe drumul cel bun? Adică… nu ne dă nici optimismul afară din casă! Se vorbea înainte de clasamentele Eurostat, tot timpul ţinem cont de ele, fie că vorbim de digitalizare, unde suntem pe ultimul loc, fie că vorbim de inovare-cercetare unde iar suntem pe ultimul loc, suntem pe penultimul la productivitatea muncii, deci avem multe păcate. Cred că partea de digitalizare a fost foarte mult sabotată de funcţionarul public din România care a văzut în asta cea mai mare ameninţare pentru existenţa sa la birou. Funcţionarul public va fi în continuare un mare obstacol, chiar dacă decidentul este foarte bine intenţionat şi eu, personal, îi acord tot creditul domnului ministru Burduja. Este un specialist şi educaţia pe care o are îl califică pentru implementarea acestor măsuri, dar va avea aceşti “anticorpi” ai sistemului care nu vor face decât să încetinească acest proces de digitalizare. Noi considerăm că digitalizarea poate fi făcută concomitent cu reorganizarea administrativă a României.”

Tehnologia informațiilor și comunicațiilor, în coada listei de priorităţi

Digitalizarea administrației e una din marile mize ale actualei guvernări, nu doar din perspectiva recuperării decalajelor față de celelalte state UE, ci și pentru eliminarea blocajelor pe care birocrația le pune în fața mediului de afaceri și a cetățeanului. La doi ani de la trecerea bruscă ”pe online” provocată de restricțiile pandemiei e imperios necesară o evaluare a stadiului în care se află construcția unui sistem administrativ digitalizat.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on