De ce CRIZA de astăzi este diferită. ”Șoc exogen major”. Marilen Pirtea, întrebări MAJORE

Marilen Pirtea, rector la Universitatea de Vest din Timișoara, s-a aflat astăzi în direct la DC News și DC News TV la dezbaterea ”Cercetarea ştiinţifică în domeniul financiar. Provocări şi soluţii”, organizată de ISF și DC Media Group. 

În cadrul intervenției, Marilen Pirtea a vorbit și despre criza din această perioadă și a ridicat câteva întrebări esențiale. 

”Dincolo de a fi rector chiar sunt în domeniul financiar și cred că această perioadă a pandemiei este până la urmă o perioadă de oportunități și provocări în domeniul cercetării științifice și evident că universitățile trebuie să fie vârf de lance, alături de instituțiile de cercetare, în ceea ce înseamnă abordarea unei cercetări. Criza pandemică, cu ridicatul ei cost evident în termeni de vieți umane și perturbarea mecanismelor sferei economico-sociale, reprezintă în același timp o consistentă provocare pentru cercetarea științifică, atât în domeniul științelor economice, cât și în domeniul financiar bancar. Elementul de noutate din această criză, față de crizele precedente este faptul că asistăm la o criză generată de un șoc exogen major. Astfel, crizele precedente, cea provocată în 2007-2008, până în 2010, au fost consecințele unor factori localizați în interiorul piețelor financiare sau al sistemului bancar, de tipul unor bule speculative, a unor manifestări a riscurilor sistematice sau de multe ori a unor decizii eronate de politică monetară. Actuala criză este rezultatul unui factor provenit din exteriorul vieții economice.

Întrebări esențiale pentru cercetare

În acest context, în fața cercetării științifice, evident că sunt multe provocări și mi-am permis să ridic câteva întrebări esențiale, care evident că ele trebuie să ducă spre teme de cercetare. Cum sunt afectate procesele de economisire și investire în această perioadă? Cum reacționează diversele categorii de intermediari financiari, că sunt bancare, asimilați acestora, fonduri de investiții, asigurări și așa mai departe la perturbațiile distructive apărute la nivel macro economic?

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on