Ministrul Sănătății susține că nu există nicio criză de medicamente antitermice în România, argumentând că există fabrici în țară care produc mare parte din medicamentele necesare. Pe de altă parte, oamenii se plâng că merg din farmacie în farmacie pentru a putea cumpăra medicamente pentru combaterea febrei și nu le găsesc.
”Am vorbit cu colegii mei care dețin farmacii și, da, există o discontinuitate de aprovizionare pe medicamente antitermice. Dar să știți că acest lucru se întâmplă și în Franța, și în Germania, și în alte țări cu un sistem medical mult mai bine pus la punct decât la noi. În toată Uniunea Europeană, și nu numai, sfârșitul anului trecut și debutul acestui an a venit cu o explozie de îmbolnăviri de cauză virală. Farmaciile s-au aprovizionat după ”modelul” ultimilor doi ani, când cazurile de Covid-19 au primat iar incidența virozelor așa zis normale, de sezon, a fost foarte mică. Să nu uităm că toată lumea purta mască, iar copiii au făcut școală on-line. Apropo de copii, unde la acest moment sunt nevoi mari de antitermice, să stiți că în ultimii doi ani, în contextul Covid menționat, foarte multe farmacii au rămas cu medicamentele sub formă de suspensii antitermice pe rafturi. Medicamente în care au investit sume importante”, a explicat Conf. Dr. Gabriela Tătărîngă, farmacist primar, Președinte al Colegiului Farmaciștilor din Iași.
Potrivit ministrului Sănățății, Alexandru Rafila, o altă explicație ar fi preferința multor persoane pentru anumite mărci comerciale, deși există alte medicamente cu aceeași substanță activă și cu aceeași formulă.
“Chiar dacă denumirea comercială, de multe ori, este atractivă şi oamenii cunosc mai bine una dintre aceste denumiri, important este ca populaţia să aibă disponibilitate la medicamente care conţin în mod similar substanţa activă, în acelaşi dozaj sau pe aceeaşi cale de administrare şi,
» Aflați mai multe informații aici.