De de i-au anulat judecătorii condamnarea lui Bogdan Olteanu: „Deciziile CCR pot produce efecte echivalente cu dezincriminarea” – MOTIVARE

Joi, 05 Ianuarie 2023, ora 03:04

467 citiri

Bogdan Olteanu a scăpat de tragerea la răspundere penală în dosarul traficului de influență pe 1 milion de euro în favoarea lui Sorin Ovidiu Vîntu deoarece faptele erau prescrise cu un an înainte ca acesta să fie condamnat la 5 ani de închisoare, notează judecătorul de la Tribunalul București în motivarea deciziei de revizuire a condamnării fostului șef al Camerei Deputaților.

Bogdan Olteanu, fost viceguvernator BNR și fost președinte al Camerei Deputaților, a obținut în instanță, pe data de 14 decembrie 2022, revizuirea condamnării pentru trafic de influență, urmare a deciziei CCR pe tema prescripției.

La momentul condamnării definitive, în 2019, fostul viceguvernator BNR susținuse că faptele sunt prescrise, însă instanțele n-au ținut cont de argumentele lui.

Eliberat din închisoare imediat după decizia CCR pe tema prescripţiei, Bogdan Olteanu a cerut anularea condamnării și încetarea procesului penal.

Cum a reușit liberalul să își anuleze condamnarea cu ajutorul CCR

Ziare.com a consultat motivarea deciziei prin care Tribunalul București i-a dat dreptate fostului șef al Camerei Deputaților:

  • „Autoritatea de lucru judecat a hotărârii este înfrântă întrucât, la pronunțarea hotărârii, judecătorii nu au avut în vedere toate apărările de fond făcute de inculpat. Efect al admiterii în principiu, rejudecarea cauzei în fond are că obiect înlăturarea erorii judiciare pe care o cuprinde hotărârea atacată cu revizuire și darea unei noi soluții în baza aprecierii probelor administrate.
  • Examinarea în principiu se limitează la constatarea temeiniciei cazului de revizuire invocat, iar la rejudecarea în fond se examinează învinuirea adusă inculpatului, în sensul temeiniciei ei. Instanța reiterează că de esența examinării este faptul că soluția pronunțată în cauză, în care a fost ridicată excepția de neconstituționalitate, s-a întemeiat pe dispoziția legală declarată neconstituțională.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on