„Der Standard”, despre veto-ul la Schengen: „Nebunia celor de la putere. Abordarea Austriei arată o lipsă totală de obiective”

Abordarea partidului conservator al cancelarului Karl Nehammer şi al ministrului de interne Gerhard Karner, care s-au opus intrării României în Schengen, este nu numai lipsită de scrupule, ci şi de raţiune, arată jurnalistul Eric Frey într-un comentariu extrem de dur publicat în cotdianul „Der Standard”, una dintre cele patru mari publicaţii ale Austriei.Jurnalistul arată că strategia conservatorilor este neinspirată şi prost argumentată atât în plan intern, cât şi în cadrul dialogului din UE. Dacă Viena reproşează că spaţiul Schengen este nefuncţional, de ce a fost de acord cu intrarea Croaţiei? Dacă cei mai mulţi refugiaţi vin de fapt prin Ungaria, ţară membră Schengen, de ce premierul autoritar de la Budapesta este curtat, în loc să fie pedepsit? Dacă vrei să opreşti ascensiunea unui partid populist şi extremist precum Partidul Libertăţii, de ce să îi foloseşti, în mod stângaci, aceleaşi idei antieuropene, în loc să fi dialogat şi negociat cu partenerii din UE? – se întreabă jurnalistul. El conchide că partidul OeVP este de mai mult timp într-o scădere de popularitate care se explică, de fapt, în opinia lui, prin lipsa de leadership şi de viziune a celor care îl conduc.

Redăm integral comentariul publicat de Eric Frey în „Der Standard”

„Veto-urile statelor membre au o tradiţie în Uniunea Europeană. Atât timp cât în UE există domenii de politică în care este necesară unanimitatea, statele individuale vor încerca ocazional să folosească această tactică pentru a-şi impune interesele. Declaraţiile ministrului de interne Gerhard Karner şi ale prietenilor săi din ÖVP nu dezvăluie, însă, niciun obiectiv.

Efortul individual al Austriei împotriva aderării României la spaţiul Schengen – Olanda a vrut doar să împiedice Bulgaria atunci când şi-a făcut numărul său – este totuşi unic. Dacă un guvern are de gând să şantajeze restul statelor Uniunii şi să provoace mânia acestora,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on