Desant de militari și avioane spion AWACS trimise de NATO lângă București ⋆ Universul.net

NATO va desfășura avioane de supraveghere Airborne Warning and Control System (AWACS) la București. Aeronavele sunt programate să sosească pe 17 ianuarie 2023 și vor sprijini prezența consolidată a Alianței în regiune; în plus vor monitoriza activitatea militară rusă, informează nato.int.

NATO pregătește o desfășurare de avioane de supraveghere Airborne Warning and Control System (AWACS) la București, România. Avioanele sunt programate să sosească pe 17 ianuarie 2023 și urmează să sprijine prezența consolidată a Alianței în regiune și să monitorizeze activitatea militară rusă.  

„În vreme ce războiul ilegal al Rusiei în Ucraina continuă să amenințe pacea și securitatea în Europa, nu trebuie să existe nicio îndoială cu privire la hotărârea NATO de a proteja și apăra fiecare centimetru de teritoriul aliat”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu. „AWACS-ul nostru poate detecta aeronave la sute de kilometri distanță, făcându-le o capacitate cheie pentru descurajarea și postura de apărare a NATO. Mulțumesc României pentru găzduirea aeronavei, ceea ce aduce o contribuție importantă la avertizarea noastră timpurie”, a mai adăugat purtătoarea de cuvânt.

Ca răspuns la războiul Rusiei din Ucraina, NATO și-a sporit prezența aeriană în Europa de Est cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere și tancuri. Din februarie 2022, AWACS NATO au efectuat zboruri de patrulare regulate în estul Europei și în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele de război rusești, în apropierea granițelor NATO.

Avioanele AWACS ale NATO vor începe zboruri de recunoaștere, exclusiv pe teritoriul Alianței, în zilele următoare. Misiunea este programată să dureze câteva săptămâni. Aeronavele aparțin unei flote de 14 avioane de supraveghere NATO cu sediul de obicei în Geilenkirchen, Germania. Aproximativ 180 de militari vor fi desfășurați la baza Forțelor Aeriene Române de la Otopeni, de lângă București,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on