Descoperirea făcută de Fisc la firma din România a unui grup austriac. Cum își diminua profitul prin contracte intragrup de zeci de milioane de lei

Vorbim despre binecunoscutul gigant austriac Egger, care, conform presei locale, ar fi fost găsit de ANAF că își diminua profitul prin contracte intragrup. Astfel, contractele intragrup de zeci de milioane de lei erau făcute tocmai pentru a diminua sumele datorate statului român din impozitul pe profit. 

”În urma unui control derulat la firmele din România ale grupului austriac Egger, s-a descoperit că acestea au trecut la cheltuieli deductibile contracte de zeci de milioane de lei semnate cu firme-mamă și firme-soră pentru utilizarea mărcilor Egger și achiziția de mărfuri intragrup. Inspectorii nu au identificat cum a prestat efectiv societatea-mamă din Austria serviciile pe care le-a încasat și au pus la plată Egger România, stabilind impozit și TVA suplimentar de 7,7 milioane de lei. Egger a contestat rezultatele controlului la Curtea de Apel Suceava, dar a pierdut procesul. Recursul se va judeca la Înalta Curte”, scrie reporteris.ro. 

În urma controalelor făcute la grupul austriac de producție de mobilă, parchete și pardoseli Egger, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași a decis să le oblige la obligaţii fiscale de plată de 3.363.754 lei, reprezentând impozit pe profit stabilit suplimentar şi 4.306.181 lei, reprezentând TVA stabilit suplimentar – în total, circa 7,7 milioane de lei. Perioada verificată a fost octombrie 2013-decembrie 2018. Compania a returnat sumele de bani, dar apoi s-a adresat instanței, iar rezultatul este cel anterior menționat. 

Cum ar fi fost diminuat profitul în grupul austriac

Cea mai mare parte din suma stabilită de Fisc provine din neadmiterea deductibilității unei cheltuieli în valoare de 10.259.579 RON şi a TVA aferentă în cuantum de 2.089.401 RON, înregistrate de societate cu privire la serviciile de licențiere şi de marketing prestate pentru firmele din România de Fritz Egger GmbH & Co Austria în baza unui contract din 2013. Ar fi fost vorba,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on