Die Presse: O problemă majoră rămâne nerezolvată prin veto-ul în legătură cu Schengen. În schimb, apare una nouă ⋆ Universul.net

Sursa: Pixabay

Cotidianul austriac „Die Presse”, considerat cel mai mare din ţară şi având în general o orientare liberal-conservatoare, publică două articole de opinie critice la adresa deciziei conservatorilor din guvernul federal de la Viena de a bloca aderarea României şi Bulgariei la Schengen şi pune sub semnul întrebării viziunea europeană a unui partid, OeVP, care face parte dintr-o familie politică ce are în titulatură însăşi cuvântul „european” – PPE, Partidul Popular European, transmite News.ro.

„Partidul European” ia ostatici 26 de milioane de europeni, îşi intitulează Oliver Grimm articolul său de opinie în care scrie că veto-ul ÖVP împotriva aderării Bulgariei şi României la Schengen nu va reduce afluxul de imigranţi ilegali. În schimb, Austria îşi complică relaţiile cu mai mulţi parteneri.

„Încercarea de a rezolva o problemă prin crearea uneia noi – refuzul Austriei de a accepta aderarea Bulgariei şi României la Schengen – ilustrează lipsa de viziune în materie de politică europeană a conducerii celui mai mare dintre cele două partide de coaliţie. Ministrul de interne şi cancelarul său (sau este invers?) au, fără îndoială, dreptate, deoarece numărul tot mai mare de migranţi ilegali care se îndreaptă dinspre graniţa turcească spre Austria, în timp ce traversează Balcanii, reprezintă o problemă serioasă. Dar cum ar putea ca soluţia să fie respingerea aderării Bulgariei şi României la spaţiul Schengen? Aceste persoane trec deja prin cel puţin un stat membru Schengen, şi anume Ungaria. Nu ar fi necesar, dacă ar fi să urmărm argumentarea ministrului de interne, că refuză extinderea unui spaţiulu Schengen disfuncţional, să fie dată afară Ungaria? Asta ar fi grotesc, desigur. Şi este, de asemenea, grotesc dacă Republica – mai exact: ÖVP din guvernul de coaliţie – pedepseşte acum şapte milioane de bulgari şi 19 milioane de români pentru faptul că întreaga Uniune este incapabilă să abordeze cauza principală a crizei migraţiei din Europa: refugiaţii şi migranţii nu ajung în acele state membre ale UE în care speră să rămână.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on