Diferențele genetice între transilvăneni, valahi, moldoveni și dobrogeni ANALIZA

Joi, 23 Septembrie 2021, ora 11:12

44388 citiri

Există o asemănare genetică a populațiilor Țării Românești, Moldovei și Dobrogei cu cele din Balcani, în timp ce populația Transilvaniei a fost strâns legată de populațiile din Europa Centrală.

Citeste toate textele scrise de Dan Ioan Popp pentru Ziare.com

Carpații au constituit o bariera genetică: între Moldova-Țara Românească și Moldova-Transilvania au existat migrații care a generat un flux de gene…

Prezența liniilor ADN-ului asiatic în rândul populațiilor românești, deși la frecvențe joase, indică fluxul de linii materne de-a lungul rutelor de migrație prin Asia de Est și Europa din paleolitic până în Evul Mediu.

Discrepanța clară între populațiile românești și grupurile minoritare maghiare din Transilvania reflectă o reducere a amestecului între români și maghiari/secui.

Populația dobrogeană are o influență asiatică exprimată printr-o mai mare variație genetică.

Haplogropul african L la români este rezultatul venirii coloniștilor din provinciile africane în timpul perioadei romane sau al comerțului cu sclavi în evul mediu care a generat mișcări de oameni africani din Imperiul Otoman în Europa de Est la începutul secolului al XVII-XVIII.

De ce este normal să existe diferențe genetice între provincii:

  • 1.studii similare arată diferențe și între regiuni/provincii din Franta, Germania sau Spania
  • 2. istoria celor 4 provincii are multe perioade diferite (Dobrogea a fost mereu un areal sub influența majoră greco-romană-bizantină-otomană, Valahia a fost mai influențată de bulgari, Moldova de tătari si ruși, iar Transilvania de huni, avari, unguri, cumani si germanici)
  • 3. mixul de populații atât intra- cât și extra- carpatic a făcut ca românii de azi să fie ….foarte amestecați (au 5 haplogrupuri în structura genetică cu un procent mai mare de 13,5% )
  • “Ca răscruce majoră între Asia și Europa,

     » Aflați mai multe informații aici.

    Posted on