Doi terorişti maghiari, eliberaţi din închisoare, medaliaţi de Consilul Naţional Secuiesc

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) a înmânat diploma şi medalia de onoare „Moyses Márton” lui István Beke şi lui Zoltán Szocs, care au fost recent eliberaţi din închisoare, după ce au fost condamnaţi pentru terorism, transmite MTI, citată de Rador.Ceremonia de premiere, care a avut loc în cerc restrâns marţi după-amiază, la Sfântu Gheorghe, a fost transmisă pe pagina de socializare a CNS. La eveniment a participat doar Zoltán Szocs, în timp ce István Beke, fiind răcit, a urmărit ceremonia pe internet.

Balázs Izsák, preşedintele CNS, a declarat: distincţia care poartă numele lui Márton Moyses este compusă dintr-o diplomă, o medalie de onoare şi o insignă, poartă motoul „Nevinovat pentru adevăr”.

El a adăugat că insigna a fost concepută în aşa fel încât să poată fi purtată tot timpul – deoarece ea nu trebuie purtată din mândrie, ci pentru a îndemna comunitatea la rezistenţă. Csaba Ferencz, vicepreşedintele CNS, i-a elogiat pe cei doi, spunând: István Beke şi Zoltán Szocs au făcut ceea ce ar trebui să facă toţi tinerii secui cu sentimente naţionale.

„Cu mijloacele pe care le aveau la dispoziţie, ei au format o comunitate şi au acţionat pentru a contracara eforturile de deznaţionalizare care durează de un secol. Ei nu şi-au ascuns identitatea moştenită de la strămoşii lor, şi-au asumat-o cu mândrie şi au trăit-o în viaţa de zi cu zi”, a spus acestea

În opinia vorbitorului, puterea din România a vrut să statueze un exemplu prin cazul lor, de aceea au fost întemniţaţi. În discursul său de mulţumire, Zoltán Szocs a afirmat că şi-au făcut datoria ca tineri rebeli.

În data de 4 iulie 2018, István Beke şi Zoltán Szocs au fost condamnaţi de către Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie la câte cinci ani de închisoare cu executare,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on