Dosarul Rodipet al milionarului Hassan Awdi, clasat după 16 ani. DIICOT: „Acuzațiile, de o manieră generală” DOCUMENTE

Procurorii DIICOT au clasat după mai bine de 16 ani Dosarul Rodipet, pe data de 12 decembrie 2022, anchetă deschisă în 2006 împotriva omului de afaceri libanez Hassan Awdi, care acum se pregătește să ceară noi despăgubiri din partea României, de sute de milioane de euro, pe rolul instanțelor internaționale.

Libanezul a obținut în anul 2015 despăgubiri de peste 30 de milioane de euro de la Statul Român pentru privatizarea eșuată a Rodipet, cu privire la care ancheta stătea din 2006 în fișetele DIICOT.

Magistrații de la Curtea Internațională de Arbitraj pentru Disputele în Investiții (n.r. – International Center for Settlement of Investment Disputes, ICSID) i-au dat dreptate lui Awdi și au considerat că Statul Român nu și-a respectat angajamentele față de investitorul libanez în ceea ce privește afacerea Rodipet.

Ca model de business, Rodipet și CFR Mesagerie erau „fețe” ale aceleiași monede: rețeaua de difuzare a presei urma să fie alimentată cu ajutorul celei de-a doua entități.

Hassan Awdi susține că s-a înțeles cu Statul să preia cele două companii și să investească în ele, dar cu anumite concesii: costuri mici de distribuție în privința CFR Mesagerie și concesionarea terenurilor de sub imobilele Rodipet pe 49 de ani.

Libanezul susține că a preluat ambele companii de la Stat perfect legal, dar că autoritățile l-au păcălit, iar firmele de insolvență l-au furat.

Procurorii DIICOT recunosc că acuzațiile sunt „de o manieră generală”

În prezent, Hassan Awdi a primit de la DIICOT, pe data de 12 decembrie 2022, Ordonanța de clasare a tuturor acuzațiilor pe care procurorii i le-au adus în Dosarul Rodipet începând cu anul 2006. (vezi facsimil la sfârșitul articolului)

Printre cele mai grave erau faptele de constituire de grup infracțional și evaziune fiscală, despre care procurorii spun,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on