Energia la iarnă – Ce nu voia Guvernul să știm: Risc de alertă și încălzire la aerotermă DOCUMENT ULTIMA ORĂ

Guvernul a adoptat hotărârea de aprobare a măsurilor privind nivelul de siguranță și securitate în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național, precum și a măsurilor în legătură cu realizarea stocurilor de siguranță ale Sistemului Electroenergetic Național în ceea ce privește combustibilii și volumul de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

“Suntem pregătiți pentru sezonul rece. Avem suficiente rezerve energetice pentru această iarnă. De aceea am adoptat Programul de Iarnă, pentru a avea la dispoziție toate instrumentele pentru a gestiona eventualele probleme care ar putea apărea”, a anunțat ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu.

CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0

După cum a relatat Profit.ro, Ministerul Energiei, inițiatorul actului normativ, intenționa în premieră să secretizeze Anexa 2 a HG-ului, care conține informații despre estimarea consumului și producției de energie electrică la iarnă, a soldului import-export, a balanței producție-consum, inclusiv la vârfurile de sarcină, a producției de energie termică, a stocurilor de combustibili necesare (gaze, cărbune, păcură, nivel de apă în lacurile de acumulare etc), a costurilor totale ale acestor combustibili, a costurilor lucrărilor de reparații și mentenanță, precum și a măsurilor luate pentru derularea în bune condiții a activităților operatorilor economici și a celor de siguranță și securitate în funcționare a SEN.

Forma HG trimisă de Guvern înspre avizare și pentru care a primit aviz chiar astăzi, în ziua adoptării, analizată de Profit.ro, stipulează de asemenea că “Anexa 2, care conține informații sensibile din punct de vedere comercial puse la dispoziție de operatorii economici din sectorul energetic, nu se publică în Monitorul Oficial al României și se comunică doar instituțiilor/autorităților publice și operatorilor economici interesați“. De altfel, Ministerul Energiei nici nu a pus în dezbatere publică Anexa 2.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on