Energie – Nouă state membre UE, în frunte cu Germania, resping o reformă a pieței electricității cerută de Franța

Nouă state membre UE – Germania, Austria, Luxemburg, Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Letonia și Olanda – se opun, într-o declarație comună, unei reforme a pieței europene a electricității reclamate de către Franța, care vrea ca prețul electricității să fie decuplat de prețul gazelor naturale, relatează AFP.

”Având în vedere faptul că creșterea prețurilor energiei se explică prin factori mondiali, trebuie să fim extrem de prudenți înainte să ne amestecăm în structura piețelor energetice interne. Aceasta nu poate fi o soluție pentru amortizarea crizei actuale”, avertizează ei cu o zi înaintea unei reuniuni a miniștrilor Energiei din UE.

CITEȘTE ȘI Platforme de comerț electronic pe care poți să-ți construiești afacerea online

În prezent, gazele naturale contribuie la stabilirea prețului global pe piața comună a electricității, scrie News.ro.

Prețul mediu al electricității este tras în sus, pe măsură ce se recurge la energie fosilă, mai scumpă, în vederea satisfacerii unui consum tot mai mare.

În urma unei creșteri a prețului electricității pe piața angro, din cauza energiei fosile, Franța cere o ”decuplare” cu scopul ca prețul ”foarte ieftin” al energiei nucleare să se alinieze cursului gazelor naturale.

CITEȘTE ȘI Cele mai mari amenințări informatice pentru companii

Însă aceste nouă state membre UE nu vor să audă de așa ceva.

Fără să numească Parisul, ele subliniază că ”nu pot susține nicio măsură care contravine pieței interne a electricității, de exemplu o reformă ad-hoc a pieței angro”, pe care are loc o concurență între furnizori de electricitate care ”contribuie la inovație, la securitatea aprovizionării și care este un element-cheie în facilitarea tranziției” către energia fără carbon, subliniază cele nouă state UE.

Piața comună a electricității ”funcționează bine de 20 de ani,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on