Erdogan luptă să se mențină la putere

Marti, 26 Octombrie 2021, ora 11:29

773 citiri

Președintele turc vrea să expulzeze zece ambasadori, după ce aceștia au cerut eliberarea lui Osman Kavala. Este din nou o manevră prin care Erdogan distrage atenția de la o problemă internă, crede Erkan Arikan.

Citeste toate textele scrise de Erkan Arikan pentru Ziare.com

De fiecare dată când Turcia se confruntă cu vreo problemă economică sau ține capul de afiș la știrile internaționale dintr-un motiv sau altul, este doar o chestiune de timp până iese în față președintele turc Recep Tayyip Erdogan, de fiecare dată cu o reacție total neașteptată. Ultima oară, la un eveniment în vestul Turciei. El a anunțat acolo că a cerut Ministerului de Externe să expulzeze zece ambasadori care se pronunțaseră pentru eliberarea filantropului Osman Kavala.

Este evident că Erdogan nu doar iubește conflictul cu Vestul, ci are chiar nevoie de el. De ce și-ar crea altfel probleme cu cei mai importanți parteneri ai Turciei din NATO: SUA, Franța și Germania? Tragic legat de relația cu Germania este faptul că, în urmă cu o săptămână, cancelara Angela Merkel vorbise la Istanbul aproape doar în termeni laudativi despre relațiile germano-turce. Se pare că au fost doar vorbe, la fel și din partea lui Erdogan.

Strategie de distragere a atenției: de vină e mereu Vestul

Este un instrument eficient, pe care președintele turc îl folosește din nou. Ultimele sondaje de opinie au arătat că partidul lui Erdogan AKP a pierdut masiv din sprijinul electoratului turc. Doar până la 30% din alegători ar vota cu șeful statului. Erdogan a reacționat cu jigniri dure la adresa formațiunilor de opoziție.

Joia trecută s-a anunțat oficial că autoritatea internațională de combatere a spălării banilor, FATF, și-a intensificat supravegherea acțiunilor Ankarei. Decizia a dus la ușoare scăderi ale acțiunilor pe bursa din Istanbul.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on