Este România independentă energetic? Dumitru Chisăliţă: Obiectiv greu de atins. Va dura

Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, spune că independenţa energetică a României este un obiectiv greu de atins, care va necesita timp. 

Iată ce a spus Dumitru Chisăliţă la Radio România Actualităţi despre diferenţele dintre criza din energie de azi şi cele precedente. 

“Acum este evident că sunt diferite, pentru că au, în primul şi în primul rând, o altă abordare, mă rog, o altă motivaţie pentru care ele au apărut. Dacă celelalte trei mari crize ale petrolului, aşa cum le cuprinde istoria, respectiv cea din ’73, ’79 şi 1990 au avut la bază aspecte în special din zona Orientului Mijlociu, acolo unde fie conflicte inter-regionale, fie conflicte în care la nivel naţional a fost o implicaţie aşa cum a fost război din Kuweit, ne-au determinat micşorarea puternică a cantităţii de petrol de pe piaţă. În momentul de faţă discutăm de un embargo care a fost pus ca urmare a unui război în Europa. Sunt multe elemente care diferenţiază această criză faţă de cea de atunci. În primul şi în primul rând că dacă atunci am putut să vorbim doar de o criză a petrolului, acuma putem să vorbim de o multitudine de crize, criza gazelor naturale, am avut sau avem o criză a energiei electrice, avem chiar o criză alimentară, prin faptul că Rusia şi Ucraina reprezintă împreună aproape o treime din ceea ce înseamnă exportul mondial de grâu. Deci, practic discutăm de o multitudine de elemente care, după cum am văzut deja, schimbă harta mondială a fluxurilor de energie şi, în acelaşi timp, impune noi puncte de putere, noi centre de comerţ, noi centre de export, fie că vorbim de gaze, fie că vorbim de ţiţei, fie că vorbim chiar de alte produse energetice sau non-energetice”, a transmis Dumitru Chisăliţă, citat de Rador.

Cât va mai dura criza

“Acum,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on