Este stresul o boală? Sănătatea mentală surclasează cancerul sau diabetul ca preocupare a oamenilor la nivel mondial

“Mi-am zis… după o lună, o să-mi dau demisia de la jobul acesta. Au trecut cinci ani și încă lucrez în același loc.”

Alții spun că nu pleacă și după trei luni își iau concediu medical și nu se mai întorc niciodată. Care este diferența dintre cele două scenarii?

Un studiu din 2022 asupra sănătății mentale a oamenilor la nivel global arată că tinerii, sub 35 ani (reprezentând 41% din respondenții studiului) au trecut prin cel puțin un episod de stres puternic care le-a afectat modul în care își trăiesc viața. Per total, cei cu vârste cuprinse între 18-49 ani, au răspuns că au trecut printr-un episod de stres în care au simțit că nu mai pot face față situației, reprezentând 71% din respondenții sondajului. (Studiu Ipsos, pe 23507 respondenți din 34 țări, la nivel global. Realizat între 22 Iulie- 5 August 2022)

Oricând ai nevoie să discuți cu cineva, să fii ascultat, există acum și o variantă gratuită. Poți seta aici o întâlnire.

Stresul pare a fi, deci, boala secolului, iar de data aceasta studiile o confirmă. Am trecut personal prin atâtea momente stresante în ultimii trei ani din viață încât apropiații îmi spun că eu nu mai știu ce este viața fără stres. Dacă aș sta liniștită m-aș simți inconfortabil, ca și cum ceva nu este în regulă. Stres cronic? Epuizare? Punctul în care clacăm psihic și nu mai știm cine suntem – am fost acolo. Punctul în care renunțam la orice activitate și pur și simplu stăteam? Am fost și acolo. Mai devreme sau mai târziu dorința de a face ceva și a fi în plină activitate se întorcea și o luam de la capăt cu momentele stresante.

Pe 10 octombrie a fost ziua Internațională a Sănătății Mentale,

 » Aflați mai multe informații aici.