Expert al Băncii Mondiale, despre cele două Românii: „Sunt zone la nivel de Burkina Faso şi zone la nivelul Elveţiei” ⋆ Universul.net

Analizele făcute de experţii Băncii Mondiale arată că România va avea o creştere economică de 7,3 % în 2021, însă problema este că există decalaje imense între anumite zone ale ţării. Dincolo de creşterea economică spectaculoasă a unor oraşe, există regiuni care se zbat în sărăcie lucie, spune un expert BM, relatează Adevărul.

Cifrele Eurostat, organismul Comisiei Europene care se ocupă cu datele statistice, precum şi studiile Băncii Mondiale arată că România s-a transformat enorm în ultimii 20 de ani, perioadă care echivalează cu preaderarea şi mai apoi aderarea în 2007 la Uniunea Europeană. Însă aceleaşi date subliniază şi că există discrepanţe uriaşe între oraşele şi chiar anumite zone ale României.

Expertul Băncii Mondiale în dezvoltare durabilă urbană, Marcel Ionescu- Heroiu, a explicat pentru „Adevărul” care sunt atuurile României şi ale marilor oraşe româneşti, dar şi care sunt problemele care persistă şi care fac ca o mare parte a ţării să zacă într-o sărăcie lucie.

Potrivit spuselor sale, la nivelul oraşelor, campion european e Clujul, oraş al cărui PIB a crescut de 4,5 ori în ultimele două decenii. Bucureşti, Oradea şi Timişoara sunt şi ele printre fruntaşe la acelaşi capitol. Expertul a explicat cum s-a ajuns aici, care sunt atuurile Clujului.

„Este performanţa oraşului. Dacă vă uitaţi, Clujul are şi cea mai mare concentrare de softişti din Europa. Harvard a publicat o bază de date cu forţa de muncă. Performanţa unui oraş ţine de concentraţia de forţă de muncă care lucrează în domenii cu valoare adăugată mare, adică domenii în care se plătesc salarii mai mari şi în care se generează venituri mai mari. Clujul e la distanţă de restul oraşelor în ceea ce priveşte ponderea forţei de muncă angajată în IT.

Vă daţi seama că o forţă de muncă într-un domeniu cu potenţial de creştere mare o să performeze întotdeauna bine.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on