Filosofia rotativei PSD-PNL: cine va plăti și cine vor fi cei păcăliți?

Rotativa, acest instrument care asigură perpetuarea la putere a intereselor personale sau de grup și ignorarea celor naționale, ar putea fi suspendată prin înțelegeri subterane transpartinice.

Premierul Nicolae Ciucă a spus de mai multe ori anul trecut că pe 25 mai 2023 îi va ceda fotoliul de la Palatul Victoria șefului PSD, Marcel Ciolacu. Între timp, PSD și PNL dau de înțeles pe canale neoficiale că liderii celor două partide, Ciucă și Ciolacu, ar fi ajuns la o altă înțelegere: generalul Nicolae Ciucă să rămână în fruntea guvernului, sub același pretext bun la toate, evoluția războiului din Ucraina, Marcel Ciolacu să-și vadă de partid și de campania electorală, iar prada guvernamentală să se împartă, mai judicios, dacă se poate cu excluderea UDMR de la guvernare.

Aruncarea maghiarilor peste bord e în egală măsură utilă pentru discursul populist-naționalist atât din PSD, cât și din PNL, mai ales după aplauzele reprezentanților UDMR la discursul lui Viktor Orban de la Tușnad. Loialitatea lor față de statul român a fost de data aceasta pusă la îndoială cu probe de necontestat. Suspiciunile vechi ale SRI, neprobate ani de zile în rapoartele de activitate ale serviciului, au fost acum confirmate în mod direct de UDMR și e greu de crezut că naționaliștii de toate culorile nu vor profita de situație.

Potrivit protocolului, rotativa din mai, prin care liderul PSD ar urma să ia locul lui Nicolae Ciucă la vârful guvernului, vizează și schimbarea ministerelor importante: PSD care are Finanțele ar urma să preia de la liberali Justiția, iar PNL ar lua Transporturile de la social-democrați, care vor primi în schimb Ministerul Fondurilor Europene și Secretariatul General al Guvernului. UDMR conduce, însă, cel mai bănos minister, pe care și l-ar dori orice partid înaintea alegerilor din 2024: Dezvoltarea. Banii de care au nevoie satele și orașele pentru modernizarea infrastructurii,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on