FOTO/VIDEO | Cum arată cea mai usturătoare înfrângere suferită de ruși ⋆ Universul.net

În timpul unei încercări nereușite de a traversa râul Doneț în estul Ucrainei, săptămâna trecută, armata rusă ar fi pierdut aproape un întreg batalion tactic. Autenticitatea fotografiilor de pe câmpul de luptă a fost confirmată vineri de experții de la centrul analitic american Atlantic Council, citați de onet.pl.

Primele rapoarte despre pierderile grele ale Rusiei în timpul încercării sale de a traversa Donețul la vest de orașul Severonețk au apărut pe 11 mai. Informațiile britanice au raportat ulterior că ucrainenii i-au împiedicat pe ruși să treacă, prin distrugerea podului de pontoane, și au distrus totodată și „o cantitate semnificativă” de echipamente.

The Times a descris-o drept una dintre cele mai grele bătălii ale războiului în curs, scrie și Fakt.pl. Potrivit publicației, lupta a avut loc duminică, 8 mai, iar forțele ucrainene, printr-o serie de lovituri, ar fi distrus aproape întreg batalionul rus – peste 70 de tancuri și vehicule blindate și ar fi ucis până la 1.000 de soldați ruși.

Experții de la Consiliul Atlantic, folosind fotografii din dronă, au stabilit că bătălia a avut loc la câțiva kilometri de orașul Biłohorivka din regiunea Lugansk. O comparație cu o imagine din satelit a zonei a confirmat autenticitatea fotografiilor, au scris ei în raport. Fotografiile au fost postate pe Twitter de Ministerul Apărării al Ucrainei.

Raportul Atlantic Council a menționat și constatările analiștilor independenți care au calculat numărul de vehicule vizibile în imaginile de la dronă. Potrivit unuia dintre ei, 73 de echipamente au fost distruse sau abandonate, inclusiv atâtea vehicule blindate câte ar fi numărat întregul batalion tactic.

Traversarea nereușită a Donețkului a fost comentată și de generalul pensionar al armatei australiane Mick Ryan, care analizează războiul din Ucraina. 

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on