Franța vede deja întreruperi ale energiei electrice

scris ieri, 21:42

Vremea rece ar putea duce luni la întreruperi ale energiei electrice în Franța, deoarece întârzierile de repornire a energiei nucleare, ca urmare a lucrărilor de reparații, vor face ca cererea de aprovizionare să fie mai mare decât oferta, au spus analiști citați de Reuters.

Oferta de energie nucleară era așteptată să atingă aproximativ 40 de gigawați (GW) în această săptămână, dar întârzierea operatorului EDF de repornire a reactoarelor a făcut ca aceasta să crească la doar aproximativ 35 GW, lăsând Franța mai dependentă de importuri și producția pe gaze, scrie News.ro.

CITEȘTE ȘI CEO-ul Enel avertizează pentru următorii 1-2 ani

Analistul Refinitiv Nathalie Gerl a spus că, în condițiile unui val de frig așteptat în weekend și săptămâna viitoare în nord-vestul Europei, situația ar fi ”mult mai critică”, dacă nu ar fi eforturile de a reduce cererea, în special de către marii consumatori industriali.

Mai există și riscul unui deficit în cursul zilei de luni, a spus ea.

”Dacă rămânem la 35 GW, săptămâna viitoare, luni, situația ar putea deveni destul de strânsă: ne așteptăm ca cererea să fie la niveluri normale sezoniere, dar 35 GW de energie nucleară ar fi prea scăzută pentru a atinge un posibil vârf al cererii de 73 GW”, a spus Gerl.

Actualul program al EDF arată că 3 GW de energie nucleară vor reveni în rețea săptămâna viitoare, punând capacitatea totală la 38 GW pentru prima perioadă rece din sezonul de iarnă cu cerere de vârf.

Operatorul de rețea RTE a declarat joi seară că luni nu există niciun risc pentru securitatea aprovizionării, chiar și cu vremea rece și disponibilitatea de energie nucleară scăzută.

RTE a spus mai devreme că Franța s-ar putea confrunta cu ”câteva zile” în această iarnă când aprovizionarea cu energie electrică va fi prea mică.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on