Gaze – Cum face Moscova să-și mascheze exporturile cu combustibil

Planul președintelui Vladimir Putin de a face din Turcia un hub pentru gazul rusesc ar putea permite Moscovei să-și mascheze exporturile cu combustibil din alte surse, dar asta ar putea să nu fie suficient pentru a-i convinge pe europeni să cumpere, au spus analiști și surse citate de Reuters.

Rusia a furnizat 40% din necesarula gazelor din Uniunea Europeană până când Moscova a trimis, pe 24 februarie, zeci de mii de militari în Ucraina, în ceea ce ea numește o ”operație militară specială”, scrie News.ro.

CITEȘTE ȘI FOTO Cuplurile Macron și Biden – cina în privat la un restaurant italian din Washington. Homar, caviar și pere în cort

De atunci, Occidentul a introdus sancțiuni drastice, inclusiv asupra petrolului și gazelor rusești, și-a redus achizițiile de combustibili proveniți din Rusia și a căutat alternative.

După ce exploziile – a căror cauză este în curs de investigare – au deteriorat sistemul rus de gazoducte Nord Stream către Europa pe sub Marea Baltică, președintele rus Vladimir Putin a propus în octombrie înființarea unui hub de gaze în Turcia, construind pe o rută sudică pentru exporturi.

Fără a fi specific, Putin a spus că un hub ar putea fi înființat relativ rapid în Turcia și a prezis că clienții din Europa ar dori să semneze contracte.

Până acum nu au existat angajamente publice pentru a face acest lucru, iar analiștii spun că ar fi nevoie de investiții și de timp.

”Are nevoie Europa de proiect, având în vedere hotărârea țărilor UE de a renunța la gazele rusești în viitorul apropiat?” a întrebat Alexei Gromov de la Fundația Institutul pentru Energie și Finanțe din Moscova. El a mai spus că ar fi imposibil să se reconfigureze fluxurile de gaze în cadrul Uniunii Europene,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on