Gaze – Qatarul va furniza Germaniei gaz natural lichefiat

Germania va primi gaz natural lichefiat (GNL) din Qatar, în urma unui acord despre care cancelarul german Olaf Scholz a spus că este un “element de bază” pentru securitatea energetică a țării sale și un semn că Berlinul are la dispoziție mai multe surse pentru a se aproviziona, înlocuind astfel gazul rusesc, relatează Reuters.

QatarEnergy și ConocoPhillips au semnat marți două acorduri de vânzare-cumpărare pentru a exporta anual 2 milioane de tone de GNL în Germania timp de cel puțin 15 ani, începând din 2026, în contextul în care Berlinul caută noi parteneriate energetice după ce Rusia a sistat livrările de gaz, scrie News.ro.

CITEȘTE ȘI DOCUMENT Vodafone scumpește în România tariful la telefon, pentru clienții cărora nu le-a fost majorat costul în septembrie

“Sunt foarte încrezător că aceasta este o altă piesă importantă dintr-o casă pe care am construit-o deja în mare măsură”, a declarat Scholz la un briefing de presă, referindu-se la reducerea dependenței de gazele rusești. El a adăugat însă că problemele internaționale nu ar trebui să ducă la ridicarea unor bariere comerciale între țări.

La rândul său, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat marți că este mulțumit de durata acordului încheiat cu Qatarul. “Cincisprezece ani este grozav”, a declarat Habeck la o conferință de afaceri la Berlin, referindu-se la durata contractului. “Nu aș fi avut nimic împotriva unor contracte de 20 (de ani) sau chiar mai lungi”, a adăugat el.

Cu toate acestea, Habeck a atras atenția asupra planurilor Germaniei de a deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2045, impunând limite asupra cantităților de gaz pe care țara le va primi în viitor. Germania va trebui să înceapă să își reducă consumul de gaze de la mijlocul anilor 2030 dacă dorește să își atingă obiectivul ambițios,

 » Aflați mai multe informații aici.