Gaze și energie DECIZIE Cum intervine statul împotriva scumpirilor din facturile voastre – poza de moment DOCUMENT

Ordonanța de urgență privind compensarea de la bugetul de stat în această iarnă a scumpirilor galopante la energie electrică și gaze naturale de pe facturile populației, adoptată de Guvernul Cîțu înainte de a fi demis prin moțiune de cenzură, a suportat modificări ample în comisiile Senatului, fiind introduse măsuri suplimentare și fiind lărgită aria beneficiarilor. Atrage atenția faptul că a fost introdusă și o limită minimă de consum zilnic pentru consumatorii casnici, drept condiție de “calificare” pentru compensații.

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.
Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

Înainte de votul în plenul Senatului, măsurile arată astfel:

CITEȘTE ȘI Instrumente pentru o muncă remote eficientă

Pentru consumatorii casnici:

La energie electrică

Se acordă o compensație de cel mult 0,291 lei/kWh înmulțită cu consumul lunar, care poate fi actualizată prin hotărâre a Guvernului la propunerea Ministerului Energiei și Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Compensația se acordă pentru un consum de cel mult 1.500 kWh în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, cu o abatere maximă acceptabilă de 10% în favoarea beneficiarului schemei de compensare. Valoarea finală a compensației nu poate reduce prețul final al clientului sub 0.68 lei/kWh cu toate taxele incluse.

De asemenea, pentru ca un client casnic să beneficieze de compensație, consumul său de energie electrică în perioada de facturare nu poate fi mai mic de 1 kWh pe zi.

CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase

La gaze naturale

Se acordă o compensație de cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on