Gazoductul Yamal, care ar trebui să transporte gaze rusești în vestul Europei, merge pentru a șaptea zi consecutivă în sens invers ⋆ Universul.net

Gazoductul Yamal-Europa, care livrează de obicei gaz rusesc către Europa Occidentală, trimitea luni combustibilul înapoi în Polonia pentru a șaptea zi consecutiv, potrivit datelor operatorului german de rețea Gascade, citate de Reuters.

Datele arătau că, luni dimineață, fluxurile de gaze de la punctul de măsurare Mallnow, situat la granița germano-poloneză, se îndreptau spre est, în Polonia, la un volum orar de aproape 1,2 milioane de kilowați oră (kWh/h).

Potrivit rezultatelor licitațiilor, Gazprom nu a rezervat pentru luni capacitate de tranzit de gaze pentru exporturi prin conducta Yamal-Europa.

Gascade, care primește gaz rusesc și îl transportă în Germania, este deținută de WIGA, o societate mixtă a Gazprom și a companiei de petrol și gaze Wintershall DEA.

Wintershall DEA este deținută în coproprietate de grupul german de produse chimice BASF și de compania rusă LetterOne.

Președintele rus Vladimir Putin a spus săptămâna trecută că Germania revinde gazul rusesc Poloniei și Ucrainei, în loc să liniștească piața, dând vina pentru această inversare și pentru creșterea vertiginoasă a prețurilor pe importatorii germani de gaz.

Ministerul german al Economiei a refuzat să comenteze declarațiile lui Putin. Importatorii de gaze nu au răspuns la solicitările Reuters pentru comentarii.

Gazprom a spus că apreciază drept ”puţin raţional” faptul că Germania revinde gaze Poloniei, în plină scumpire a gazelor pe piața europeană și a respins acuzaţiile că Moscova îşi limitează în mod voit livrările către Europa.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on