Germania intensifică planurile de reducere a dependenței de gazul rusesc

Germania este cu un pas mai aproape de a găsi un înlocuitor pe termen lung și mai ecologic pentru gazul natural și cărbunele din Rusia, relatează CNN.

Potrivit sursei citate, producătorul german de energie RWE (RWEOY) și firma energetică de stat norvegiană Equinor au anunțat noi planuri de a construi centrale electrice pe bază de hidrogen în Germania în următorii câțiva ani, precum și o conductă majoră între cele două țări pentru a le alimenta, arată Adevarul.

CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România împrumută o sumă record de pe piețele externe, cu obligațiuni pe 5, 10 și 30 de ani

Acordul – care nu este încă obligatoriu din punct de vedere juridic – face parte din eforturile Germaniei de a elimina treptat toate centralele pe cărbune până în 2030 și de a-și decarboniza sectorul energetic.

Berlinul s-a îndepărtat dramatic de Rusia ca sursă de energie de la invazia acesteia în Ucraina și astfel trebuie să găsească furnizori alternativi siguri.

„Prin această colaborare vom consolida securitatea energetică pe termen lung pentru cea mai mare țară industrială din Europa”, a declarat Anders Opedal, CEO și președinte Equinor, într-o declarație comună, transmite CNN.

Centralele vor funcționa cu gaz din Norvegia

Centralele electrice, deținute în comun de RWE și Equinor, vor funcționa inițial cu gaz natural produs în Norvegia, înainte de a trece la hidrogen „albastru”, produs tot în Norvegia folosind gaz natural și pompat prin conducta subacvatică, au spus companiile.

Peste 95% din dioxidul de carbon emis în timpul producerii de hidrogen va fi captat și stocat sub fundul mării, au adăugat ei. Equinor intenționează să dezvolte o capacitate de producție de 2 gigawați pentru hidrogen „albastru” până în 2030.

Scopul final este de a genera așa-numitul hidrogen „verde” folosind energia regenerabilă produsă de parcuri eoliene offshore,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on