Germania | Primul an la putere al cancelarului Olaf Scholz ⋆ Universul.net

Sursa: Pixabay

În doar un an de la preluarea puterii în Germania, Olaf Scholz a rezistat şocului războiului din Ucraina, care a bulversat principala economie a Europei. Dar popularitatea lui este în scădere şi se luptă să se impună la nivel internaţional, scrie AFP, citată de News.ro.

Cancelarul social-democrat a fost ales de parlamentarii germani la 8 decembrie 2021, încheind astfel cei 16 ani ai erei Angela Merkel.

Bilanţul, în opinia naţională, douăsprezece luni mai târziu, sună ca o sancţiune. 64% dintre germani se declară nemulţumiţi de guvernul de coaliţie pe care îl conduce cu ecologiştii şi liberalii (faţă de 36% în urmă cu un an), 58% sunt nemulţumiţi de Olaf Scholz (faţă de 22%), potrivit unui sondaj Insa publicat duminică de cotidianul Bild.

Dacă astăzi ar fi alegeri, coaliţia ar fi departe de a obţine o majoritate.

Cu toate acestea, „ţinând cont de evenimentele dramatice care au avut loc anul acesta, se descurcă foarte bine”, estimează Nils Diederich, profesor la Universitatea Liberă din Berlin.

Abia ajuns în funcţie, programul său de guvernare care susţinea rigoarea bugetară şi o politică climatică ambiţioasă a fost dat peste cap de invazia rusă şi de consecinţele acesteia: sosirea refugiaţilor, penuria de energie, inflaţia.

Discursul său din Bundestag la 27 februarie, la trei zile după începerea ofensivei lui Putin, în care a anunţat o creştere bruscă a cheltuielilor militare germane, a făcut ca ţara să intre într-o nouă eră.

Mai mult, „Guvernul lui Scholz este format din trei partide cu obiective foarte diferite. Asta nu-i face sarcina mai uşoară”, notează Ursula Münch, directorul Academiei pentru Educaţie Politică din Tutzing.

„Guvernarea a devenit cu atât mai dificilă cu cât sistemul politic este mai fragmentat decât în ​​timpul creştin-democratei Angela Merkel”,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on