Germania şi-ar putea prelungi cu un an mandatul de la conducerea Forţei de intervenţie rapidă a NATO ⋆ Universul.net

Ministerul Apărării de la Berlin analizează dacă va trebui să îşi prelungească mandatul de la conducerea forţei operative comune a NATO pentru intervenţie rapidă (VJTF), pentru că Marea Britanie, următoarea ţară care ar trebui să preia conducerea, se confruntă cu unele întârzieri în pregătirea acestui mandat, a relatat marţi presa germană, care citează surse din armata germană, potrivit News.ro.

Bundeswehr a preluat comanda Forţei Operaţionale Comune de Foarte Mare Pregătire (VJTF) pentru 12 luni, ceea ce presupune ca liderul să fie operaţional în 48 până la 72 de ore. Germania furnizează până la 2.700 de soldaţi în calitate de naţiune-lider.

Potrivit surselor citater de presa germană, Marea Britanie va putea prelua conducerea abia în 2024, cu câteva luni mai târziu decât era planificat, relatează „The Guardian”.

VJTF a fost creată după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014 şi a fost desfăşurată pentru prima dată pentru apărare colectivă după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie.

Poziţia de conducere a forţei este deţinută pe baza principiului rotaţiei de diversele state membre, pentru a împărţi povara pe care o pune pe umerii militarilor. Brigăzile sunt implicate în VJTF timp de trei ani, pentru a ajuta la diversele faze de pregătire (stand-up, stand-by şi stand-down), ceea ce înseamnă că nu sunt disponibile pentru alte misiuni sau obligaţii internaţionale.

Nu este clar imediat ce efect ar putea avea asupra operaţiunilor o întârziere a schimbării conducerii, notează „The Guardian”.

„Nu există nimic oficial pe care să vi-l pot spune despre acest lucru în acest moment”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării.

Ministerul britanic al Apărării nu a răspuns la solicitarea de comentarii a agenţiei de presă.

Statele NATO,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on