Germania și Franța își parafează ″reîncălzirea″ relațiilor printr-un acord energetic

scris astăzi, 10:18

Cancelarul german Olaf Scholz și prim-ministrul francez Elisabeth Borne au parafat vineri ‘reîncălzirea’ relațiilor între Berlin și Paris după săptămâni de tensiuni, cu un acord energetic menită să ‘garanteze’ aprovizionarea celor două țări, transmite AFP, preluată de Agerpres.

‘Cu cât timpurile sunt mai dificile, cu atât cooperarea între Germania și Franța este mai importantă’, a afirmat Scholz într-o conferință de presă comună.

CITEȘTE ȘI Statul vă invită din nou să cumpărați titluri Fidelis. Ce dobânzi oferă

Elisabeth Borne, aflată în prima sa vizită la Berlin în calitate de premier, a îndemnat la o ‘unitate ce trebuie menținută’ în fața crizelor multiple cu care este confruntat cuplul franco-german.

Aceste declarații au venit să încheie un intens balet ministerial în ultimele săptămâni de o parte și de alta a Rinului, după tensiuni care au dus în octombrie la amânarea Consiliului de miniștri franco-german.

CITEȘTE ȘI PNL l-a testat pe Ilie Bolojan pentru Primăria Capitalei. Cifrele sondajului

‘Reîncălzirea’ relațiilor s-a concretizat vineri prin semnarea de către cei doi șefi de guvern a unui ‘acord de solidaritate’ energetică între Paris și Berlin.

Concret, acordul prevede ca Franța să ajute Germania cu livrări de gaz. În schimb, Germania va sprijini Franța pentru ‘a-și securiza aprovizionarea cu electricitate’, se arată în declarația comună.

CITEȘTE ȘI Fostul ministru Constantin Niță se întoarce în penitenciar

Franța livrează deja de la mijlocul lunii octombrie gaz Germaniei, care, la rândul său, ar putea devansa din noiembrie (în loc de ianuarie) creșterea capacităților sale de schimb de electricitate, ceea ce ar permite Franței să primească mai mult curent electric.

Din cauza opririi a numeroase reactoare nucleare,

 » Aflați mai multe informații aici.