Gheorghiţă: Dacă rata de vaccinare în România era de peste 80%, azi nu aveam 440 de decese, ci 44

Dacă în România rata de vaccinare anti-COVID ar fi fost peste 80%, numărul deceselor ar fi fost de zece ori mai mic, a spus, marţi, Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.Medicul a vorbit despre motivele pe care încă le invocă cei care nu sunt vaccinaţi anti-COVID.

“Principalele motive legate de ezitarea sau refuzul de vaccinare sunt teama de reacţii adverse, informaţiile insuficiente, în timp ce alte persoane vor să mai aştepte, nefiind convinse încă de eficienţa vaccinării anti-COVID.

În plus, sunt persoane care în mod asumat nu doresc să se vaccineze, sunt împotriva ideii de vaccinare în general, nu în mod particular faţă de COVID”, a afirmat Gheorghiţă.

El a făcut referire şi la tendinţa de creştere a dorinţei de imunizare anti-COVID remarcată în ultima perioadă: “Probabil vorbim de segmentul de populaţie care în perioada când numărul de cazuri a scăzut foarte mult a amânat decizia de vaccinare. Un alt segment este din rândul celor ezitanţi, care au altă percepţie a riscului de îmbolnăvire şi teamă de boală”.

În mod deosebit cei vulnerabili şi la risc trebuie să meargă să se vaccineze cât mai rapid, a fost apelul lui Valeriu Gheorghiţă. “Chiar la schemă completă cu doză dublă, chiar şi după prima doză avem deja nişte beneficii. Avem şi schemă cu o singură doză de la Johnson&Johnson, care oferă protecţie în timp mai scurt. Ştim acum că vaccinarea completă reduce riscul de infectare de cinci ori pentru Delta. Dacă ne uităm la câte cazuri avem în fiecare zi, dacă împărţim la 5, vedem câte cazuri am fi avut în realitate dacă am fi avut rată de vaccinare peste 80%. (La acest procent – n.r.) riscul de deces se reduce de peste 10 ori. Azi, în loc să fie avut 440 de decese,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on