Gianina Șerban (AUR): Ce măsuri a luat MAE pentru protecția cetățenilor români aflați în zona de conflict?

Deputata AUR Gianina Șerban a solicitat Ministerului Afacerilor Externe să transmită cum i-a ajutat pe cetățenii români care se află în zona de conflict, în urma atacului terorist din Fâșia Gaza. Amintim că statul român nu le-a asigurat propriilor cetățeni repatrierea gratuită, spre deosebire de alte țări precum Bulgaria. Astfel, românii din Israel au fost nevoiți să plătească sute de euro pentru a se întoarce acasă.

În contextul situaţiei din Israel și Fâșia Gaza, repatrierea românilor s-a realizat  și se realizeză  în continuare într-un mod lipsit de umanitate. Anul trecut, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, a decis repatrierea cetățenilor români afectați de suspendarea zborurilor unei companii private, printr-o hotărâre a CNSU, aceasta fiind definitivată de o hotărâre a Guvernului, care a alocat fondurile necesare pentru ca Tarom, compania națională, să aibă posibilitatea de a efectua zborurile de repatriere.

În 2014, când Israelul a avut o acțiune militară în Fâșia Gaza, cetățenii români au fost repatriați, cu aeronave militare, însă acum, când mulți români se află într-o situație de criză și într-o zonă decimată de război, sunt taxați pentru repatriere, justificarea transmisă de purtătorul de cuvânt al ministerului de externe fiind faptul că ”spațiul aerian al Israelului este deschis”, iar secția consulară a României în Israel anunță că ”autoritățile române facilitează la acest moment repatrierea, în funcție de cerere, prin curse comerciale suplimentare, contra-cost”.

Având în vedere cele expuse și faptul că și alte companii private au sistat zborurile către zona afectată de conflict, iar cetățenii români trebuie protejați cu prioritate dar nu există zboruri care să le poată asigura repatrierea, vă solicit răspunsul în formă scrisă la următoarele:

  1. Care sunt măsurile luate de ministerul afacerilor externe pentru protecția cetățenilor români aflați în zona de conflict?
  2. De ce nu s-a procedat ca în alte situații similare, când cetățenii românii au fost repatriați gratuit sau cu aeronave militare?
Posted on

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *