Grecia devine un nou centru important pentru exporturile rusești de păcură în sistemul de la navă la navă

Sosirile de păcură din Rusia în largul Greciei au crescut la niveluri record în aprilie, în timp ce sancțiunile impuse Moscovei îi determină pe comercianți să găsească noi modalități de a exporta petrol rusesc prin sistemul de încărcări de la navă la navă, potrivit unor surse și datelor firmei Refinitiv, transmite Reuters.

Comerțul cu țiței și produse petroliere rusești rămâne legal pentru moment, deoarece Uniunea Europeană nu a convenit încă pe deplin asupra unui embargo propus, dar sancțiunile bancare și alte sancțiuni financiare asupra Rusiei după invadarea Ucrainei, de pe 24 februarie, au făcut ca acest lucru să fie din ce în ce mai dificil, scrie News.ro.

CITEȘTE ȘI DOCUMENT Dacia își revine după căderea puternică în pandemie. Este încă supusă, de peste 1 an, unei inspecții fiscale

În aprilie, transporturile de păcură rusească cu  destinația Grecia au atins aproape 0,9 milioane de tone, un nivel aproximativ dublu față de martie, și ar putea atinge noi recorduri în mai, potrivit datelor Refinitiv.

Cea mai mare parte a acestora a fost expediată din porturile rusești în portul Kalamata din Grecia, arată datele.

Ministerul grec al Energiei a refuzat să comenteze despre ceea ce a spus că este afacerea companiilor private.

Comercianții au spus că păcura – un produs secundar al rafinării țițeiului în produse mai ușoare și mai curate, cum ar fi carburanții auto – este depozitată și amestecată în larg, la bordul cisternelor, și este încărcată prin transfer de la navă la navă pentru reexport.

Deși nu este neobișnuit ca păcura să fie încărcată în largul Greciei pentru exporturi către alte destinații, nivelul de activitate a fost foarte ridicat în comparație cu nivelurile normale ale lunii aprilie, a spus o sursă din industrie.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on