Greşeala pe care o face statul cu impozitele pentru firme. Negrescu: Doar aşa ne putem salva din aceste crize, mai ample şi mai dese în următorii ani

Economistul Adrian Negrescu avertizează asupra nevoii de reformă fiscală reală, bazată pe studii de impact, pentru ca economia României să supravieţuiască. Conform specialistului, actualele măsuri de taxare a mediului de afaceri nu fac altceva decât să sufoce mediul de business. 

“Povara fiscală este distribuită inegal. Multinaţionalele pot foarte uşor să mute profitul în paradisuri fiscale, în timp ce IMM-urile sunt lovite de creşterea de impozite. Creşterea de impozite se vede şi în zona populaţiei, ca de exemplu la proprietăţi. Cel care are un apartament de 2-3 camere plăteşte aproape la fel ca unul care are o vilă în centrul oraşului. Deci sunt diferenţe minore. Nu se raportează la suprafaţă sau la zonă!”, a punctat Val Vâlcu. 

Negrescu: Doar aşa ne putem salva din aceste crize

“Din păcate, toate aceste măsuri absolut necesare, cum ar fi plata unor impozite în funcţie de valoarea proprietăţii, raportarea taxelor şi impozitelor la veniturile reale ale populaţiei şi companiilor, toate au rămas doar pe hârtie. Din păcate, 2023 va fi un an pre-electoral, iar în 2024, an electoral, nu vom vedea reforme în acest domeniu. Nu mai putem merge la nesfârşit cu o taxare generală a populaţiei şi companiilor, fără să ţinem cont de cazurile concrete. 

Noi impozităm la acelaşi nivel microîntreprinderile, companiile mici, româneşti, care sunt slab capitalizate, şi multinaţionalele, care aşa cum spuneaţi, îşi exportă profiturile fără să plătească taxe statului român. Trebuie găsite nişte soluţii, trebuie o reformă reală a modului în care aplicăm fiscalitatea în România, pentru că altfel nu vom face altceva decât să omorâm consumul, să omorâm capitalul românesc, şi să devenim din ce în ce mai dependenţi de importuri şi de businessurile acestea vremelnice. 

Un investitor străin vine în România, face afaceri, iar când nu îi mai convine cum arată situaţia pleacă,

 » Aflați mai multe informații aici.