Guvernul a aprobat memorandumul cu BERD pentru construcţia Operei Iaşi

Opt obiective culturale de investiţii, între care Aşezămintele „Ion I.C. Brătianu”, Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Vila Florica, ar putea fi reabilitate cu fonduri de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în valoare de 216 milioane de euro.Ministerul Culturii a anunţat că în şedinţa de guvern de joi a fost aprobat Memorandumul privind Nota mandat de negociere a Acordului-Cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în valoare de 216 de milioane de euro pentru susţinerea proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit şi modernizarea unor clădiri culturale din România.

„De la începutul mandatului, iniţierea unui noi Acord-Cadru de împrumut între România şi BDCE pentru susţinerea proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit şi modernizarea unor clădiri culturale din România a reprezentant o prioritate. Primul pas important a avut loc în noiembrie 2020 prin memorandumul aprobat de guvern pentru înaintarea cererii de împrumut, iar cel de-al doilea a avut loc astăzi, prin aprobarea memorandumului pentru începerea negocierii efective a acordului de împrumut, în baza aprobării Consiliului de Administraţie BDCE a cererii. Investiţiile în cultură sunt necesare pentru a susţine antreprenoriatul Românesc şi pentru a crea ecosisteme sănătoase în cadrul  comunităţilor locale, pentru a dezvolta şi promova cât mai bine România. Este o veste bună pentru toţi românii, indiferent de culoarea politică, pentru că Bucureşti, Suceava, Iaşi, Timişoara, Cluj, Argeş şi Craiova sunt judeţele în care aceste investiţii vor atrage un număr şi mai mare de vizitatori. Chiar dacă Guvernul PNL are atribuţii limitate, priorităţile noastre rămân soluţiile care ajută efectiv românii.’’ a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

Consiliul de Administraţie al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei a aprobat, în iunie 2021, cererea de împrumut formulată de către statul român în cursul lunii mai 2021, ca urmare a memorandumului aprobat de Guvern în şedinţa din 18 noiembrie 2020.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on