Guvernul ia din nou bani din supraimpozitarea ″găzarilor″ după ce s-a trezit ″în gaură″

Deși a mutat luna trecută nu mai puțin de 1,9 miliarde lei proveniți din impozitul pe veniturile suplimentare ale producătorilor de gaze naturale din perimetre offshore din Marea Neagră și din perimetre onshore de mare adâncime în așa-numitul Fond de Tranziție Energetică, folosit la plata compensațiilor cuvenite furnizorilor de energie și gaze pentru diferența dintre costurile de achiziție din piețe și prețurile plafonate aplicate clienților finali, Guvernul a constatat că tot nu-i ajung banii.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

″(…) s-a constatat existența unui deficit, sens în care au fost analizate surselor financiare de acoperire a acestuia″, arată Guvernul.

CITEȘTE ȘI Primele două decese confirmate cu virus gripal din acest sezon. Tânără fără condiții medicale pre-existente

Astfel, în ședința de miercuri, Executivul a hotărât să mai ia încă 335 milioane lei din supraimpozitarea ″găzarilor″ pentru a-i plăti furnizorilor de energie și gaze pentru compensarea costurilor plafonării prețurilor finale.

În acest sens, s-a constatat că, în raport de disponibilul existent (…), poate fi alocată o sumă de 335 milioane lei″, se menționează în nota de fundamentare a HG.

CITEȘTE ȘI Nicușor Dan anunță primul pas pentru extinderea rețelei de tramvai

Alocări de acest tip au devenit posibile după ce, în prima parte a lunii decembrie 2022, Guvernul a decis prin OUG că banii din supraimpozitarea producătorilor de gaze din perimetre offshore din Marea Neagră și din perimetre onshore de mare adâncime pot fi folosiți și la alimentarea contul de Trezorerie al Fondului de Tranziție Energetică, alimentat până atunci doar cu sume încasate din supraimpozitarea producătorilor și traderilor de energie electrică.

Guvernul a plasat în afara bugetului de stat veniturile și cheltuielile Fondului de Tranziție Energetică,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on