Harvard: România, a 19-a cea mai complexă şi sofisticată economie a lumii. Va creşte cu 2,9% până în 2030

The Atlas of Economic Complexity, o analiză a prestigioasei Universităţi Harvard, clasează economia României pe un loc fruntaș în rândul celor mai mari economii ale lumii. Astfel, Economia României este cotată a 19-a cea mai complexă şi sofisticată din lume, la mică distanţă de Italia (locul 16), China (17) şi Franţa (18).

Cele mai recente date incluse sunt cele pe anul 2020, primul an de pandemie.  Indicatorul analizat – complexitatea unei economii – analizează nu doar cât de dezvoltată este o ţară, cât şi ce şi cum produce şi mai ales cât de sofisticate sunt produsele şi serviciile pe care le trimite peste graniţă la export, scrie Ziarul Financiar.

Ce spune analiza Universității Harvard despre  economia României

În cazul României, se remarcă o ascensiune în ultimii ani în clasament, de pe locul 24 în 2017, pe 23, 21 şi apoi 19, în fiecare dintre anii care au urmat. Totuşi, economia locală a început ascensiunea mult mai de jos, de pe poziţia 39, la începutul anilor 2000. Aderarea la UE în 2007 şi astfel deschiderea graniţelor s-a văzut rapid în modul în care s-a dezvoltat România, spune analiza prestigioasei universități.

Încă de la începutul anilor ’90, când abia ieşea din comunism, România era un mare exportator de haine şi pantofi, produse realizate în sistem de lohn, cu valoare adăugată minimă. Acestea contribuiau cu o treime la exporturile ţării. Între timp, sectorul auto s-a dezvoltat puternic, încă de acum mai bine de 10-15 ani, iar ultima perioadă a fost marcată de dezvoltarea electronicelor, al electrocasnicelor şi al IT-ului. Toate acestea au făcut ca economia României să devină mult mai complexă.

Conform datelor The Atlas of Complexity, cele mai sofisticate economii din lume sunt Japonia (locul 1), Elveţia (2), Germania (3), Coreea de Sud (4) şi Singapore (5).

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on