Hawaii a mobilizat Garda Naţională după erupţia vulcanului Mauna Loa ⋆ Universul.net

Autorităţile din statul american Hawaii au mobilizat membri ai Gărzii Naţionale pentru a gestiona consecinţele provocate de erupţia celui mai mare vulcan activ din lume, Mauna Loa, inclusiv o scurgere de lavă care ameninţă un ax rutier, informează AFP, citata de Agerpres.

Douăzeci de rezervişti din Garda Naţională din acest stat american din Oceanul Pacific au fost activaţi „pentru a ajuta comitatul Hawaii să gestioneze traficul rutier şi alte sarcini asociate erupţiei vulcanului Mauna Loa”, a scris pe Twitter, luni, agenţia locală care se ocupă cu managementul situaţiilor de urgenţă.

Intrat în faza de erupţie pe 27 noiembrie, vulcanul situat pe cea mai mare insulă a arhipelagului continuă să expulzeze lavă pe versantul său nordic, fără să cauzeze, pentru moment, un pericol pentru aşezările umane.

Însă autorităţile locale se tem din cauza celei mai active dintre scurgerile de lavă, care avansează cu aproximativ 6 metri pe oră în direcţia unei şosele importante, „Saddle Road”, a cărei eventuală întrerupere i-ar obliga pe localnici la ocoluri foarte lungi.

Frontul de lavă se află de acum la 3,5 kilometri de acel drum, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS) în buletinul său de luni, însă, din cauza condiţiilor actuale „este greu să se estimeze când şi dacă acea scurgere de lavă va atinge şoseaua”.

USGS precizează totodată că emisiile de dioxid de sulf sunt mai degrabă în scădere, dar rămân suficient de mari „pentru a avea un impact de la moderat la important asupra calităţii aerului la nivel regional”, în funcţie, mai ales, de vânturile care bat în zonă.

Vulcanul Mauna Loa, atât de mare încât acoperă jumătate din insula Hawaii, nu mai intrase în erupţie din anul 1984. Atunci, el a expulzat lavă timp de 22 de zile,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on