Holdingul olandez ce controlează gigantul rus al internetului Yandex vrea să-și vândă deținerea majoritară

Holdingul olandez care deține gigantul rus al internetului Yandex a declarat vineri că intenționează să cedeze proprietatea și controlul majorității grupului Yandex, diviziile internaționale ale unor servicii urmând să fie dezvoltate în afara Rusiei, transmite Reuters, preluată de News.ro.

De când Rusia a lansat ceea ce numește o ”operațiune militară specială” în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, Yandex, listată la Nasdaq, denumită adesea ”Google al Rusiei”, s-a confruntat cu presiunile interne pe de o parte și cu investitorii săi occidentali pe de altă parte, provocând speculații despre viitorul ei.

CITEȘTE ȘI Statul vă invită din nou să cumpărați titluri Fidelis. Ce dobânzi oferă

Yandex N.V., înregistrată în Olanda, a anunțat într-un comunicat că analizează opțiunile de ”restructurare a proprietății și guvernanței grupului în lumina mediului geopolitic actual”.

Acțiunile Yandex listate la Moscova au scăzut cu 4,8%.

Anunțul a venit la câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin și fostul ministru de Finanțe Alexei Kudrin au discutat despre viitorul Yandex într-o întâlnire care a avut loc noaptea târziu, au declarat trei persoane familiare cu chestiunea.

CITEȘTE ȘI Ungaria atrage o investiție gigant

Surse au declarat pentru Reuters că Kudrin, un colaborator de lungă durată al președintelui, este de așteptat să părăsească rolul de șef al Camerei de Conturi a Rusiei pentru a prelua o funcție la Yandex.

Una dintre surse a spus că acest lucru s-ar putea întâmpla în următoarele săptămâni.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu poate confirma dacă întâlnirea a avut loc sau nu.

Camera de Conturi a refuzat să comenteze.

CITEȘTE ȘI Louis Vuitton deschide primul său magazin de mobilă și articole de uz casnic

”Kudrin este cineva pe care compania îl consideră o persoană bună pentru acest rol,

 » Aflați mai multe informații aici.