Hong Kong: Magnatul pro-democraţie, Jimmy Lai, condamnat la aproape şase ani ⋆ Universul.net

Omul de afaceri din Hong Kong Jimmy Lai, în vârstă de 75 de ani, un critic al Beijingului, a fost condamnat din nou, sâmbătă, la cinci ani şi nouă luni de închisoare pentru fraudă, relatează AFP şi Reuters, preluate de News.ro.

Jimmy Lai, o figură importantă a mişcării pro-democraţie din Hong Kong, a fost mult timp un critic deschis al Beijingului. Timp de ani de zile, ziarul său „Apple Daily” a criticat guvernul chinez, înainte de a fi forţat să se închidă la mijlocul anului 2021, după ce i-au fost îngheţate fondurile şi au fost arestaţi unii dintre directorii şi fondatorul său.

Jimmy Lai şi Wong Wai-Keung, fost director la „Apple Daily” au fost condamnaţi pentru fraudă, fiind acuzaţi că au pus la cale o schemă „planificată, organizată, care a durat ani de zile”. Procurorii au susţinut că o firmă de consultanţă condusă de Jimmy Lai pentru uz personal a ocupat birourile închiriate de „Apple Daily”, iar acest lucru ar reprezenta o încălcare a condiţiilor de închiriere semnate cu o companie guvernamentală şi constituie o fraudă.

Judecătorul a emis un ordin prin care îi interzice lui Lai să devină director al oricărei companii timp de opt ani şi l-a amendat cu 2 milioane de dolari HK (260.000 de dolari). Avocatul lui Lai, Derek Chan, îi ceruse judecătorului să ia în considerare vârsta lui Lai şi contribuţiile sale la industria media din Hong Kong.

De altfel, Jimmy Lai a petrecut recent 20 de luni în spatele gratiilor pentru participare la demonstraţii şi mitinguri neautorizate.

În plus, magnatul de 75 de ani urmează să fie judecat pentru „complicitate cu forţele străine”, o încălcare a legii stricte a Beijingului privind securitatea naţională, care este pasibilă de închisoare pe viaţă.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on