Iancu Guda: Vremea banilor ieftini a trecut. Cei cu credite ipotecare pe IRCC vor suferi în continuare

Fotografie de qimono, de la Pixabay

Economistul Iancu Guda spune că “vremea banilor ieftini” a trecut, şi afirmă că românii care au credite bazate pe IRCC vor suferi în continuare, chiar dacă unele dobânzi au început să scadă. 

BNR este optimistă privind evoluţia economiei şi a inflaţiei în acest an. Economistul Iancu Guda a explicat, la Digi24, dacă România va reuşi să evite recesiunea prognozată pentru principalii parteneri comerciali din Vestul Europei, dar şi ce se va întâmpla cu creditarea, după ce dobânzile au crescut simţitor în ultima perioadă. 

“Avem, în primul rând, o criză în zona hidrocarburilor, care s-a temperat semnificativ. Avem o iarnă foarte blândă, cu rezerve bine alimentate în zona euro, şi cu un consum scăzut, atât în Europa cât şi în China, lucru care duce la o scădere a preţurilor pe gaze naturale, ţiţei. Aici era principalul factor determinant care inflama, dar care iată dispare, pas cu pas.

În curând vine primăvara, ceea ce înseamnă că pentru tot restul anului presiunile inflaţioniste vor rămâne doar din flagelul creşterilor salariale impulsionate de prima rundă de inflaţie, când au crescut preţurile foarte mult anul trecut. E un val care trece şi, pe măsură ce are loc ameliorarea inflaţiei, ar trebui să vedem o scădere a dobânzilor, în special pe ROBOR”, a spus economistul.

“Vremea banilor ieftini a trecut”

“La IRCC am avertizat că decalajul e de şase luni, şi la creştere şi la scădere. Iată că ROBOR e pe trend de scădere şi IRCC e pe creştere. Cred că se vor egaliza până în vară, iar ulterior IRCC va fi mai mare, lucru care va avea efecte asupra populaţiei. Cei cu credite ipotecare pe IRCC vor suferi în continuare, în timp ce ceilalţi vor vedea o uşurare a accesării creditelor,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on