Igor Ghirkin, despre starea de spirit a militarilor ruși: Opiniile nu sunt pe deplin elogioase la adresa preşedintelui sau a ministrului apărării ⋆ Universul.net

Unii ofiţeri ruşi care luptă în Ucraina sunt nemulţumiţi de conducerea armatei şi de preşedintele Vladimir Putin din cauza modului deficitar în care este dus războiul în Ucraina, susţine Igor Ghirkin, un influent blogger naţionalist rus, fost agent FSB care a ajutat la anexarea Crimeei în 2014 şi la antrenarea miliţiilor proruse din estul Ucrainei, relatează Reuters, preluat de News.ro.

Igor Ghirkin, reaminteşte Reuters, a fost condamnat în absenţă de judecătorii olandezi pentru crimă, pentru rolul său în doborârea zborului MH17 deasupra Ucrainei, în 2014, când şi-au pierdut viaţa 298 de oameni.

Într-o filmare de o oră şi jumătate, Igor Ghirkin susţine că a vizitat frontul din Ucraina şi face o analiză dură a modului în care se duce războiul, afirmând: „Capul peştelui este de-a dreptul putred”, aluzie la zicala „Peştele de la cap se-mpute”

În Rusia, notează Reuters, criticile publice directe la adresa lui Vladimir Putin sunt rare, dar bloggerii naţionalişti s-au plâns deschis despre desfăşurarea războiului, deranjaţi în special de înfrângerile costisitoare ale Rusiei în regiunea ucraineană Harkov, în septembrie.

Igor Ghirkin susţine, după ce a vizitat frontul, că există o anumită nemulţumire faţă de vârfurile de comandă şi spune că armata rusă are nevoie de o reformă şi de un aport de oameni competenţi care să poată conduce o campanie militară de succes. Unii militari de la nivelurile medii ale armatei, spune Ghirkin, şi-au exprimat deschis nemulţumirea faţă de ministrul apărării, Serghei Şoigu, şi chiar faţă de Vladimir Putin.

„Nu sunt doar eu. Oamenii nu sunt deloc orbi şi surzi: oamenii de acolo, de la nivel mediu, nici măcar nu-şi ascund opiniile care, cum să spun, nu sunt pe deplin elogioase la adresa preşedintelui sau a ministrului apărării”, declară Ghirkin.

Rusia,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on