În teren, niciun semn. Pe Telegram, se îndoiesc chiar și bloggerii pro-război că rușii ar fi ucis 600 de militari ucraineni, în semn de răzbunare pentru Makiivka ⋆ Universul.net

Sursa: Twitter

La scurt timp după lovitura Forțelor Armate ale Ucrainei asupra unei cazărmi cu militari ruși mobilizați, la Makiivka, Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat o „acțiune de răzbunare”, menționând lovirea unui punct de desfășurare al armatei ucrainene, care s-ar fi soldat cu moartea a sute de luptători ucraineni. Cu toate acestea, observă Meduza, încă nu există o confirmare independentă a acestor informații, dar există date care indică faptul că nu au existat deloc victime.

„Peste 600 de militari ucraineni au fost uciși”, a declarat, pe 8 ianuarie, reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, acesta adăugând că în cazărmile vizate, din Kramatorsk, s-ar fi aflat peste 1.300 de militari.

Comandamentul Forțelor Armate Ucrainene a respins imediat aceste afirmații, afirmând că „informația este la fel de adevărată precum datele despre modul în care ne-au distrus toate HIMARS-urile”. În același timp, existența atacurilor asupra orașului Kramatorsk nu a fost contestat: chiar înainte de intervenția lui Konașenkov, autoritățile municipale spuseseră că trupele ruse au lansat șapte lovituri cu rachete în noaptea de 8 ianuarie, iar clădirile a două instituții de învățământ au fost avariate. Nu au fost raportate victime.

Prezența unui număr mare de victime a fost pusă sub semnul întrebării și de corespondenții publicațiilor occidentale aflați în Kramatorsk.

Antti Kuronen, jurnalist pentru compania finlandeză de radiodifuziune, Yle, a publicat fotografii cu cratere de obuze, precum și cu o clădire de școală avariată de bombardamente. El a notat că școala nici măcar nu era izolată, lucru ciudat pentru un punct de desfășurare militară. Potrivit jurnalistului, nici el, nici vreunul dintre localnici nu au văzut cadavre sau ambulanțe.

Jurnaliștii Reuters, care au verificat și clădirile avariate, nu au găsit semne evidente că soldații ar fi folosit locul pentru a locui acolo și nici urme de sânge și rămășițe umane.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on