Încrederea în economia românească a crescut semnificativ GRAFICE. Industria suferă, serviciile-comerțul cresc. Mult mai pesimiste sunt companiile din industrie

Sondajul lunar în rândul managerilor din companiile din principalele ramuri economice arată o îmbunătățire a indicatorului de încredere în noiembrie, pentru a treia lună consecutiv, la cel mai ridicat nivel de după sfârșitul lui 2019. La nivel european s-a oprit declinul din lunile precedente, deși datele sunt în continuare în teritoriul care sugerează o contracție economică. Companiile din industrie au devenit și mai pesimiste.

Indicatorul de încredere economică (ESI) a crescut din nou în noiembrie, cu 2,3 puncte, la 105,2, a treia lună consecutivă de expansiune, cel mai ridicat nivel de după decembrie 2019.

Încrederea în economia românească a fluctuat începând cu aprilie, când au început să se adune efectele generate de războiul rusesc din Ucraina, dar n-a căzut niciodată în zona de sub 100 de puncte care, de regulă, presupune o scădere a economiei, așa cum s-a întâmplat la nivelul Uniunii Europene.

În UE, deteriorarea încrederii s-a stabilizat în noiembrie, după un avans de 1,3 puncte la 92,2, după 8 luni consecutive de scădere de la un nivel de 113,6 puncte în februarie 2022 (vârful fusese atins în octombrie 2021).

CITEȘTE ȘI 2022 – Cel mai bun an în România pentru piața muncii ca posturi noi. Cele mai căutate locuri de muncă și salariile oferite

”Încrederea pentru primele două luni din trimestrul al patrulea indică spre o creștere secvențială puternică a PIB. Astfel, deși ne așteptăm la o revizuire în jos a dinamicii trimestriale a PIB pentru trimestrul al treilea în teritoriu negativ, o recesiune tehnică pare improbabilă în acest moment”, arată Ciprian Dascălu, economist șef al BCR.

Sursa date: CE

ESI este un indicator compus, realizat pe bază de sondaj, care arată percepția managerilor din servicii (pondere 30%),

 » Aflați mai multe informații aici.