Inflația din zona euro nu a atins apogeul, avertizează șeful băncii centrale a UE

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Christine Lagarde atrage atenția că inflația din zona euro nu a atins încă apogeul.

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, le-a spus luni parlamentarilor europeni că ar fi surprinsă dacă inflația din zona euro a atins deja apogeul, sugerând că recenta creștere a ratelor dobânzilor a BCE nu sa încheiat încă.

„Aș dori să văd un vârf al inflației în octombrie, dar mă tem că nu este încă atât de departe”, a spus ea, adăugând că există încă prea multă incertitudine pentru a presupune că inflația a atins un vârf, în special din cauza costurilor ridicate ale energiei la comerțul cu ridicata. nivel, care se reflectă în prețurile cu amănuntul.

Ritmul general de creștere a prețurilor de consum a încetinit în noiembrie pentru prima dată într-un an și jumătate, dar a rămas peste 10%, așa cum au prezis aproape toți economiștii. Statisticienii urmează să publice date despre inflație în zona euro miercuri.

Investitorii caută acum orice semn că majorările ratelor dobânzii ale BCE ar putea fi încheiate după cea mai abruptă creștere a costurilor îndatorării din istoria sa. Aceste creșteri au fost privite cu teamă, deoarece vin într-un moment în care zona euro se pregătește pentru o recesiune.

Unii membri ai consiliului guvernatorilor BCE au cerut deja o încetinire a ritmului de creștere a ratei dobânzii, tot din cauza planurilor lor de a începe să vândă obligațiuni în valoare de 5 trilioane de euro cumpărate în timpul crizelor recente. Cu toate acestea, alții văd puține posibilități pentru a ușura ritmul majorărilor ratelor, inflația fiind de peste cinci ori mai mare decât ținta de 2% a BCE.

Lagarde a adăugat că, pentru a decide până la ce nivel vor crește ratele dobânzilor,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on