Inflația în Germania a atins cel mai înalt nivel din ultimii 33 de ani. Energia, mai scumpă cu 24,4% în decembrie

Germania a atins cel mai ridicat nivel al inflației de la reunificarea ţării, în 1990. 

Preţurile de consum au înregistrat în medie o creştere de 7,9% în 2022, faţă de 2021. Potrivit datelor publicate de Oficiul federal de statistică (Destatis), în 2021 preţurile de consum au înregistrat în medie o creştere de 3,1%. Mai multe luni de zile principala cauză a creșterii prețurilor a fost criza energetică. Invazia Rusiei în Ucraina şi perturbările din lanţurile de aprovizionare au exacerbat situaţia economică deja tensionată în urma efectelor globale ale pandemiei.

Consumatorii din Germania au ajuns să plătească în decembrie cu 24,4% mai mult pentru energiei, faţă de perioada similară din 2021, în timp ce preţul alimentelor a urcat cu 20,7%. Deşi rata inflaţiei a înregistrat un nivel record ridicat în 2022, a încetinit în decembrie, preţurile de consum fiind cu 8,6% mai ridicate faţă de perioada similară din 2021, dar mai reduse faţă de nivelul de 10% din noiembrie şi de 10,4% din octombrie, conform Destatis.

Inflația în Germania ar putea scădea semnificativ abia în 2024

Preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank) a estimat recent că în 2023, rata anuală a inflaţiei se va atenua la 7%, înainte de a scădea semnificativ începând din 2024.

Va fi nevoie de o perioadă de timp între 18 luni şi doi ani pentru ca efectele majorărilor de dobânzi să se facă simţite. „De aceea trebuie să fac apel la răbdare în acest moment”, a declarat şeful Bundesbank.

Pentru a reduce inflaţia în zona euro, Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază, la 2,5%, a patra creştere consecutivă. În cele mai recente prognoze, BCE se aşteaptă ca rata inflaţiei în zona euro să se situeze la 8,4% în 2022,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on