Inflație record în Germania, pe fondul scumpirii produselor energetice și alimentare

Foto: Pexels/Inflație record în Germania, pe fondul scumpirii produselor energetice și alimentare

Inflația din Germania a fost la un agregat de 7,9% pentru 2022, arată cifrele oficiale. Acesta este cel mai înalt nivel care a fost vreodată în istoria postbelică a Germaniei. 

Consumatorii germani s-au confruntat cu prețuri în cea mai rapidă creștere, în special la alimente și combustibil, din istoria republicii germane postbelice în 2022, au arătat cifrele oficiale publicate marți, scrie DW.

„Rata anuală istorică ridicată a inflației a fost determinată în primul rând de creșterile extreme ale prețurilor la produsele energetice și la alimente de la începutul războiului din Ucraina”, a declarat Ruth Brand, președintele Biroului Federal de Statistică al Germaniei, cunoscută mai frecvent sub numele de Destatis.

Cu toate acestea, rata inflației a scăzut semnificativ în decembrie, la 8,6%, după trei luni consecutive în care a fost la peste 10%. În octombrie a fost vârful anului – o creștere de 10,4% față de aceeași lună din 2021.

Deși inflația creștea chiar înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, efectul războiului asupra prețurilor de consum era este vizibil.

După ce s-a situat la 4,9% în ianuarie și la 5,1% în februarie, inflația a trecut de 7% în martie (prima lună completă după invazia Rusiei din 24 februarie) și a rămas cel puțin atât de ridicată pentru restul anului.

Fenomenul de creștere rapidă a inflației a fost mai mult sau mai puțin global în 2022, în niciun caz limitat la Germania sau Europa, deși dependența anterioară a UE și a Germaniei de exporturile rusești de energie a impactat foarte mult regiunea.

Destatis a transmis că, deși creșterile de preț „nu au fost transmise în totalitate consumatorilor, energia și alimentele în special au devenit mai scumpe pentru ei”.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on