Iniţiativă legislativă USR pentru asigurarea transportului gratuit al elevilor care studiază în alte localităţi

Parlamentarii USR anunţă că au depus o iniţiativă legislativă care simplifică şi descentralizează procedurile de decontare a transportului pentru elevi, după consultări cu mai multe asociaţii.”Iniţiativa USR simplifică şi descentralizează procedurile de decontare a transportului pentru elevi. Astfel, iniţiativa prevede că autorităţile locale trebuie să asigure gratuitatea şi mijloacele de transport pentru elevi şi ulterior îşi recuperează sumele alocate de la Guvern”, a transmis, duminică, USR, într-un comunicat de presă.

”Ne-am săturat de bătaia de joc la adresa elevilor. Trebuie să le fie asigurat dreptul la educaţie, deci transportul către şcoală trebuie să fie gratuit şi sigur. De ani de zile, elevii sunt minţiţi, iar instituţiile îşi pasează unele altora cartoful cald. Aşa cum au solicitat elevii în nenumărate rânduri, întregul cost al transportului trebuie acoperit de către stat. Iniţiativa legislativă a fost depusă în urma sugestiilor venite de la mai multe organizaţii de elevi şi a fost dezbătută cu reprezentanţii acestora”, spune senatorul USR Irineu Darău. 

Potrivit iniţiatorilor, prin Legea nr. 226/2020 a fost creat cadrul pentru asigurarea transportului gratuit al elevilor la servicii publice pentru toate tipurile de transport, fiind introdus şi cel judeţean, pe tot parcursul anului.

”Legea prevedea posibilitatea de decontare a cheltuielilor cu transportul de interes public desfăşurat în alte condiţii decât sub forma unui serviciu public, dar după mai puţin de un an, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă nr. 50/2021, care a limitat decontarea doar la perioada cursurilor şi a introdus o serie de plafoane pentru decontare, plafoane care nu au acoperit nici jumătate din costurile reale de transport şi au creat confuzie în implementare la nivel local. Recent, Guvernul a adoptat o nouă Ordonanţă de Urgenţă, similară OUG nr. 50/2021, care nu garantează gratuitatea transportului în situaţia în care acesta nu poate fi asigurat prin servicii publice,

 » Aflați mai multe informații aici.