Inteligenţa artificială folosită pentru a reduce urmările unui AVC

Numărul pacienţilor care prezintă puţine sechele sau chiar deloc după un AVC s-a mărit de trei ori în Marea Britanie datorită inteligenţei artificiale, a anunţat săptămâna trecută Ministerul britanic al Sănătăţii, informează Agerpres preluând agenții străine de presă.

Dezvoltat de o companie din Oxford, sistemul Brainomix e-Stroke reduce cu mai mult de o oră stabilirea diagnosticului şi permite alegerea rapidă a celui mai potrivit tratament.

Utilizarea aplicației în 111.000 de cazuri suspecte de AVC a crescut de la 16% la 48% rata pacienţilor fără dizabilităţi sau cu dizabilităţi uşoare.

IA ajută la luarea deciziilor în interpretarea scanărilor cerebrale, oferind diagnostice mai rapide și mai precise și asigurându-se că pacienții pot primi tratamentul de care au nevoie, atunci când au nevoie, a subliniat ministerul.

Anual, peste 85.000 de persoane din Anglia suferă un AVC.

Ministerul Sănătăţii a citat exemplul unei paciente, Carol Wilson, asistent pedagogic, care în iunie 2021 a suferit dureri intense şi şi-a pierdut rapid vederea şi uzul membrelor. Software-ul a făcut posibilă diagnosticarea rapidă a unui cheag de sânge în creierul acesteia şi a indicat opțiunea de trombectomie.

„Am putut să mă ridic şi să trimit mesaje familiei în aceeaşi zi, să mă întorc acasă şi să merg din nou la două zile după ce am avut un accident vascular cerebral”, a mărturisit ea.

„Fiecare minut salvat în timpul evaluării iniţiale în spital a persoanelor cu simptome de AVC permite îmbunătăţirea spectaculoasă a şanselor unui pacient de a părăsi spitalul sănătos”, a afirmat într-un comunicat medicul Timothy Ferris, director de transformare în cadrul sistemului public de sănătate (NHS).

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on