Inteligența artificială poate stabili zonele unde arterele sunt blocate de plăcuțe de aterom

Cercetători de la Cedars-Sinai, Statele Unite, au dezvoltat un instrument de inteligență artificială (IA) care utilizează tomografie computerizată (CT) pentru a identifica pacienții care prezintă un risc de flux sanguin redus către inimă. Instrumentul este capabil să estimeze cu exactitate fluxul sanguin redus atât în interiorul arterelor coronare, cât și în mușchiul inimii.

Avantajul acestui instrument bazat pe IA este acela că ar putea fi utilizat în timp real, în timpul vizitelor de rutină ale pacienților pentru scanări CT, și ar putea ajuta medicii să determine următorul pas în planul de tratament. Cercetarea echipei a fost publicată în revista Circulation: Cardiovascular Imaging.

Blocarea arterelor coronare apare de obicei din cauza formării plăcilor de grăsime. Acest lucru poate restricționa fluxul de sânge către inimă, provocând dureri în piept, atacuri de cord sau chiar decesul.

Identificarea arterelor expuse riscului de a avea un flux sanguin redus poate ajuta medicii să identifice pacienții care ar trebui îndrumați pentru teste ulterioare sau pentru plasarea de stenturi.

Standardul clinic actual pentru diagnosticarea fluxului sanguin arterial coronarian redus se numește rezervă fracțională de flux coronarian invazivă (FFR) și este dată de raportul dintre presiunea intracoronariană și presiunea intraaortică, măsurând scăderea presiunii în artere și calculând cât de mult limitează fiecare blocaj fluxul sanguin.

O tomografie cu emisie de pozitroni a inimii (PET) este un test imagistic invaziv, care utilizează un trasor radioactiv pentru a identifica fluxul sanguin redus în mușchiul inimii.

Cercetătorii au analizat datele de la 203 pacienți care au luat parte la un studiu anterior numit PACIFIC. Ca parte a studiului PACIFIC, toți pacienții au fost supuși mai multor teste într-un interval de două săptămâni, inclusiv scanări CT coronariene, angiografie coronariană invazivă cu FFR și scanări PET cardiace.

Pe baza datelor,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on