Iohannis, despre propunerea lui Macron: Trebuie să fim foarte clari că aici nu definim şi nu construim niciun substitut şi niciun paralelism ⋆ Universul.net

© Ghislain Mariette / Présidence de la République

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat joi la Bruxelles despre propunerea făcută de către preşedintele francez Emmanuel Macron privind un nou format şi proiect, cel al „comunităţii politice europene”, că trebuie avut grijă să nu apară paralelisme şi să nu fie create aşteptări false, transmite News.ro.

„Trebuie să fim foarte clari că aici nu definim şi nu construim niciun substitut sau înlocuitor”, a adăugat şeful statului, care a mai precizat că vor fi discuţii informale pe această temă la reuniunea de joi a Consiliului European.

„Este puţin devreme să spunem ce putem să acceptăm şi ce nu. Încă suntem în faza în care trebuie să definim această comunitate politică. Orice format nou care ne aduce împreună să rezolvăm probleme de politică externă, de securitate energetică este bun. Dar trebuie să avem grijă să nu creăm paralelisme şi aşteptări false. Noi trebuie să fim foarte clari că aici nu definim şi nu construim niciun substitut, înlocuitor, niciun paralelism. Deci toată lumea doreşte să avem un format care aduce soluţii şi care aduce împreună state care altfel poate nu se întâlnesc suficient de des pentru a discuta anumite probleme. Eu sunt dispus să găsim cea mai utilă formulă privind această comunitate”, a afirmat  Klaus Iohannis, întrebat după participarea la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, joi la Bruxelles, despre proiectul privind comunitatea politică propus de către preşedintele Franţei Emmanuel Macron.

Pe 20 mai, preşedintele francez Emmanuel Macron, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Euroene, a afirmat că o „comunitate politică europeană” pe care a propus-o la începutul lui mai reprezintă „o completare” şi nu „o alternativă” a procesului de aderare la UE, relatează AFP.

Acest nou format vizează „să creeze un nou cadru de cooperare structurant,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on