IRCC 2023. Rate mai mari din ianuarie, dar șocul e altul: Băncile, lovitură pentru români. ”Banca Națională nu reușește să facă nimic”

foto pexels/ Românii, lovitură de la bănci

Românii cu credite încep anul cu vești proaste, dar nu ei sunt cei mai loviți de creșterea IRCC. 

În 2022, din cauza creșterii accelerate a ROBOR, tot mai mulți românii cu credite au ales să treacă la dobânda IRCC, care le-a scăzut cu câteva sute de lei ratele lunare. Dar anul 2023 nu vine cu vești bune pentru ei, IRCC ajungând la 5,71%, previziunile fiind tot de creștere. În schimb, ROBOR a scăzut. ROBOR la 3 luni se află la 7,57%, cel la șase luni la 7,81%, cel la 12 luni fiind la 8,09%.

Conform zf.ro, noua creștere a IRCC presupune o majorare a ratelor cu 30 – 50%. Lovitura nu este numai pentru românii care plătesc ratele în baza IRCC, ci și pentru aceia care au tot așteptat acordarea unui credit imobiliar și care nu se mai încadrează la acordarea lui, din cauza creșterii IRCC. Cei care au plătit deja avans îl pot pierde, în această nouă situație. Se pare că sunt tot mai mulți români care se află în această situație, care au plătit avans la dezvoltator, dar s-au trezit că băncile nu le mai acordă creditele. 

Profesorul de economie Mircea Coșea, într-o previziune exclusivă pentru DCNews, avertiza cu privire la anul 2023 că va fi unul de ”criză adevărată în România”. El remarca  ”incapacitatea Băncii Naționale a României și a Guvernului României de a pune de acord politicile monetare și fiscale pentru a preîntâmpina o menținere a inflației la 2 cifre și în 2023”. În acest sens, economistul sublinia că ”Banca Națională nu reușește să facă nimic din punct de vedere al IRCC-ului și al ROBOR-ului, iar Guvernul, în loc să mențină stimularea sectorului care ar putea să mențină economia,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on